Salvia – planta medicinala cu efect astringent, dezinfectant și antiinflamator

 

Salvia face parte din familia Lamiaceae, fiind un subarbust cultivat, originar din zona mediteraneană. Denumirea ştiinţifică a plantei Salvia provine din verbul  latin ,,salvare” care  înseamnă a salva. În antichitate era considerată un panaceu universal, având peste 60 de indicaţii menţionate în textele istorice, cele mai cunoscute fiind utilizările sale ca remediu pentru: tratarea muşcăturilor de şerpi, creşterea fertilităţii la femei, reducerea transpiraţiei la bolnavii de tuberculoză, scăderea secreţiei lactate la lăuze etc. Dioscoride, unul dintre cei mai vestiţi medici ai antichităţii recomanda planta ca diuretic, emenagog (pentru declanşarea ciclului menstrual) şi hemostatic.
Se mai cunoaste si sub numele de jaleş-de-grădină, salbie, cilvie, jalnică, selghie.

Cele mai frecvent utilizate produse sunt tincturile de salvie – soluţii hidroalcoolice obţinute prin preparare la rece din părţile aeriene ale plantei Salvia officinalis. Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.

Tinctura de salvie este recomandata atat pentru uz intern cat si pentru extern si contribuie la:

INTERN:
– funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin:
– stimularea producerii şi eliminării de bilă
– reducerea spasmelor gastro-intestinale şi balonării
– funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin
– reducerea stărilor neplăcute care apar la menopauză
– funcţionarea în condiţii optime a memoriei
– reducerea surmenajului psihic şi intelectual
– funcţionarea normală a aparatului respirator
– reducerea transpiraţiei abundente.

EXTERN:
– reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii
– menţinerea sănătăţii cavităţii bucale
– reducerea riscului de sângerare
– reducerea transpiraţiei abundente.

Datorită efectului său antiinflamator și antiseptic , poate fi folosit eficient și pentru tratarea problemelor inflamatorii din cavitatea bucală; are un efect local rapid. Datorita continutului de tanin, are efect astringent si hemostatic, astfel incat putem obtine rezultate bune in cazul plagilor bucale, mucegaiului bucal, sangerarii gingiilor, atrofiei si respiratiei neplacute prin gargara repetate de cateva ori pe zi. Clătirea cu salvie ajută, de asemenea, la vindecarea rănilor și abraziunilor cauzate de presiunea unei proteze. Pentru atrofia gingivală este util să puneți o pudră fină de frunze de salvie și frunze de nuc pe o periuță de dinți sau deget umedă și să masați cu ea gingiile.

Se recomanda a se administra cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică) si tot din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în caz de hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică. Hipertensiune arterială, epilepsie, sarcină, alăptare, alergie la salvie, tratamente care nu permit consumul de alcool

ÎNSCRIEŢI-VĂ LA NOUTĂŢI!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vrei să afli informaţii preţioase despre proprietăţile terapeutice ale legumelor, fructelor, cerealelor şi plantelor medicinale? Înscrie-te pentru a primi newsletterul nostru.
Nu ne place SPAM-ul. De aceea, adresa ta nu va fi partajata cu nimeni!